De weg naar herstel

Tekenen van herstel

Zoals patronen van seks- en liefdeverslaving per persoon verschillen, zo variëren ook de patronen van herstel. Maar in het algemeen betekent herstel van ons kenmerkend verslavingsgedrag terugkeer van keuzevrijheid, geestelijke gezondheid en persoonlijke waardigheid door het werken aan het SLAA-herstelprogramma. Terwijl wij werken aan de Stappen en de instrumenten van het programma gebruiken – bijeenkomsten, onze sponsor, SLAA-literatuur, telefonisch contact, dienen – beginnen wij meerdere van de volgende aanwijzingen op onze weg naar herstel op te merken:

 1. We proberen een dagelijkse relatie te ontwikkelen met een hogere Macht, wetend dat we niet alleen staan in onze inspanningen om onszelf te genezen van onze verslaving.
 2. We zijn bereid kwetsbaar te zijn omdat het vermogen tot vertrouwen ons is teruggegeven door ons geloof in een hogere Macht.
 3. We geven – per dag – onze hele levensstrategie op van obsessie met, en het najagen van, romantische en seksuele verwikkeling en emotionele afhankelijkheid.
 4. We leren situaties te vermijden die ons fysiek, moreel, psychologisch of spiritueel in gevaar kunnen brengen.
 5. We leren onszelf te accepteren en lief te hebben, verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen levens, en in onze eigen behoeften te voorzien, voordat wij anderen in ons leven betrekken.
 6. We worden bereid om om hulp te vragen, staan onszelf toe kwetsbaar te zijn en leren anderen te vertrouwen en te accepteren.
 7. We staan onszelf toe door de pijn van ons gebrek aan eigenwaarde en onze verlatingsangst en vrees voor verantwoordelijkheid heen te gaan. We leren ons op ons gemak te voelen wanneer we alleen zijn.
 8. We beginnen onze onvolkomenheden en vergissingen te aanvaarden als deel van ons mens-zijn, genezend van onze schaamte en perfectionisme terwijl wij werken aan onze karaktergebreken.
 9. We beginnen eerlijkheid in de plaats te stellen van onze zelfvernietigende manieren van het uiten van onze emoties en gevoelens.
 10. We worden eerlijk in het uitdrukken van wie wij zijn, een echte intimiteit ontwikkelend in onze relatie met onszelf en met anderen.
 11. We leren seks te waarderen als een bijprodukt van delen, verbintenis, vertrouwen en samenwerking in een partnerschap.
 12. We worden hersteld in onze geestelijke gezondheid, op een dagelijkse basis, door deel te nemen aan het herstelproces.

Uit de brochure ‘Addiction and Recovery’. Copyright © 1990, 2004 The Augustine Fellowship, Sex and Love Addicts Anonymous, Fellowship-Wide Services, Inc., 1550 NE Loop 410, Ste 118, San Antonio, TX 78209, Verenigde Staten. Alle rechten voorbehouden. 

Liefde en seks binnen een echt partnerschap schijnen de verslaving niet te voeden. Een dergelijke relatie lijkt tenslotte veel te belichamen van wat wij zo wanhopig en tevergeefs op andere plaatsen hebben gezocht. De weg naar zo’n partnerschap vereist echter veel van onszelf ongedaan maken, voordat het opbouwen kan beginnen.

Eerst wordt een gevoel van heelheid en waardigheid in onszelf ontwikkeld. Dit wordt bereikt door het per dag handhaven van nuchterheid en door het werken aan de Twaalf Stappen. Onze persoonlijke heelheid is het natuurlijk resultaat van onze bereidheid op God te vertrouwen, schoon schip te maken en anderen te helpen.

Voor ons allen heeft de weg naar herstel, slechts gekozen omdat de pijn van onze verslaving groter was geworden dan het korte-termijn effect van ontlading van spanning, ons winsten opgeleverd die wij niet hadden verwacht. Hoewel herstel moeilijk is, heeft deze manier van leven ons een nieuwe vrijheid en een diep gevoel van bestemming gegeven. Het SLAA-programma heeft ons, in herstel, echte autonomie en zelfrespect gegeven. Hiermee is het vermogen tot partnerschap ontstaan, hetzij met onze kinderen, partners of vrienden, gebaseerd op werkelijke liefde en intimiteit.

Als u onze ervaring van pijn hebt gedeeld, kunt u misschien nu onze ervaring van hoop en verlossing aanvaarden. Sluit u bij ons aan, want wij helpen elkaar om – per dag – echte vrijheid en waardigheid te ontdekken!

Uit de brochure ‘Een kennismaking met Anonieme seks- en liefdeverslaafden (S.L.A.A.)’. Copyright © 1985, 2003 The Augustine Fellowship, Sex and Love Addicts Anonymous, Fellowship-Wide Services, Inc., 1550 NE Loop 410, Ste 118, San Antonio, TX 78209, Verenigde Staten. Alle rechten voorbehouden. 

De 12 stappen

De 12 tradities

De 12 concepten

Meetings

Antwerpen

Meeting in Antwerpen
Nederlandstalig, op maandagavond

Lees meer

Bruxelles

Réunions à Bruxelles
Francophone, les mardis et samedis

En savoir plus

Brussels

Meetings in Brussels
English, on Sunday

Read more