Anorexia

Seksueel, sociaal, emotioneel
Wat is anorexia in SLAA ?

Bij Anonieme seks- en liefdeverslaafden (SLAA) zijn we verslaafd aan seks, liefde, relaties, fantasieën of romantiek, of we zijn codependent. Sommigen van ons lijden echter aan nog een andere vorm van verslaving: anorexia. De definitie van anorexia als eetstoornis is het dwangmatig vermijden van voeding. De definitie van anorexia op het gebied van seks en liefde is daarmee vergelijkbaar: anorexia is het dwangmatig vermijden van het geven of ontvangen van sociale, seksuele of emotionele voeding.

Anorexia bestaat in vele soorten en maten

Sommigen van ons hebben al jaren geen seks of een intieme persoonlijke relatie gehad. Anderen hebben wel een relatie, maar vinden het moeilijk om de partner emotioneel dichtbij te laten komen. Het is heel goed mogelijk dat u ons herkent als diegenen die zelden spreken tijdens SLAAbijeenkomsten en die onmiddellijk verdwijnen zodra de bijeenkomst is afgelopen. Of we zijn diegenen die buiten de bijeenkomsten nauwelijks een sociaal leven hebben. Het kan zijn dat we geen echte vrienden hebben. Misschien hebben we wel heel veel kennissen, maar niemand met wie we een echt hechte band hebben. Of misschien laten we wel een paar mensen dichtbij komen, onze kinderen bijvoorbeeld, maar verder houden we iedereen op afstand. Er zijn nog veel meer varianten van anorexia. Maar welke vorm van anorexia we ook hebben, we hebben in zekere mate allemaal één ding gemeen: we bewaren een afstand tussen onszelf en het ervaren van liefde.

Wij als mensen met anorexia, of een sterke neiging daartoe, kunnen een breed scala aan gevoelens en reacties hebben. Sommigen van ons voelen zich niet opgewassen tegen bepaalde sociale omstandigheden. Anderen zijn erop gericht met zoveel mogelijk mensen oppervlakkig contact te hebben, zodat ze niet echt intiem hoeven te worden met één enkel persoon. Sommigen van ons voelen zich door hun verlegenheid niet in staat relaties met anderen te hebben. Anderen van ons hebben weliswaar een relatie maar beleven slechts één aspect ervan; we hebben bijvoorbeeld wel op emotioneel vlak in de relatie geïnvesteerd, maar zijn seksueel of sociaal niet beschikbaar.

Niet alleen onze gevoelens kunnen heel uiteenlopend zijn, maar ook onze gedragspatronen. Sommigen van ons zijn doodsbang voor telefoneren. Sommigen van ons functioneren goed in bepaalde situaties, zoals bijvoorbeeld op de werkplek waar intimiteit niet vereist is, maar merken dat ze op afstand blijven in relaties met familie of vrienden. Anderen van ons hebben alcohol of drugs gebruikt om zich op deze wijze emotioneel terug te kunnen trekken. Of we hebben deze middelen gebruikt om in staat te zijn seksueel, emotioneel of sociaal te functioneren, maar zijn daardoor in feite niet werkelijk in contact met anderen. Op deze manier gebruiken we dus andere verslavingen om onze anorexia uit te leven.

Uit de brochure ‘Anorexia: Sexual, Social, Emotional’. Copyright © 1992, 2004 The Augustine Fellowship, Sex and Love Addicts Anonymous, Fellowship-Wide Services, Inc., 1550 NE Loop 410, Ste 118, San Antonio, TX 78209, Verenigde Staten. Alle rechten voorbehouden.

Meer informatie over anorexia bij seks- en liefdeverslaving:

Zie ook de folder: seksuele en emotionele anorexia in de webshop van SLAA Nederland

Ben je anorectisch ?

Seksueel, sociaal, emotioneel